Temlor!!

Ja, idag myser vi till det på kontoret med hemmabakta semlor! Lite fredags kos får man minsann ha... Både J och O var mycket nøjda øver att ha fått ta del av denna svenska bakelse. När är egentligen fet-tisdagen, den riktiga semle dagen?
 Norrmän har ju inte detta, deras fastlagsbulle består av "syltetøy och krem", alltså sylt och grädde. Jag tycker nog våran är lite bättre, lite mer originell.



"Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg, är en slags bulle eller bakelse av ljus vetebröd med söt fyllning. Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland kallas semla för fastlagsbulle.

Semlan åts från början enbart på fettisdagen under fastlagen. Senare, när svenskarna inte längre brydde sig om att fasta före påsk, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I dag har kommersialismen gjort att bageritillverkade semlor börjar säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk"
Fr wikipedia



Ha en fin dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0